Co je to KAKTUSOVÝ FÍK?

V posledním příspěvku našeho Blogu, který se týkal jídla, což je mé oblíbené téma :-D, se hovořilo o fících z oblasti Chia. Toto ovoce zná téměř každý, ale co si přestavit pod pojmem kaktusový fík?

Jedná se o plod středoamerického kaktusu nopál, u nás známého pod názvem opuncie. Poté co byla objevena Amerika dostala se tato rostlina na evropský kontinent, kde zdomácněla. V Evropě se tak vyskytuje od počátku 16. století. Setkáme se s ní téměř všude na jihu Evropy v oblasti Středozemního moře. Zajímavostí je, že se cíleně začala pěstovat, právě v oblasti Mexika, již před více než 8 tisíci lety.

V Itálii říkají tomuto plodu Fico d´India, což je odvozenina z latinského názvu Opuncie mexické (Opuntia ficus-indica). Na Sardinii se pak nejčastěji setkáme s pojmenováním „Figu morisca“ a sardové začínají se sběrem zralých plodů obvykle na přelomu srpna a září. Místním zvykem je to, že plody opuncie se jdou sklízet vždy až poté, co poprvé zaprší po dlouhém letním období. Léta jsou na Sardinii suchá a bez dešťových srážek.

Plod opuncie může mít různou barvu. Může být zelený, žlutý i červený. Velikost dozrálého plodu  opuncie bývá mezi 5–10 cm. Plod je oválného tvaru a při jeho sběru je zapotřebí být velmi opatrný. Plody jsou, stejně jako samotná rostlina, pokryty trny. Drobounkými, při letmém pohledu téměř neviditelnými. A dokážou hodně potrápit, pokud se zabodnou do prstů. Proto plody opuncie nikdy nesbírejte jen holýma rukama. Použijte pracovní rukavici, hadr, nebo po vzoru místních, tyč vyrobenou z rákosí. Doma pak trny z plodu odstraňte třeba smetáčkem nebo drsnou stranou houbičky na nádobí (a pak ji vyhoďte).

Jak plod konzumovat?

Slupka opuncie se nejí. Nejjednodušší je opuncii oloupat. Aby se vám lépe loupala, nechte ji na pár hodin koupat ve studené vodě a půjde to pak určitě lépe. Uříznete obě špičky oválného plodu. Poté plod naříznete podélně. Do takto vytvořené praskliny zabodnete vidličku a nožem odstraníte (sloupnete) tvrdou slupku. Chuťově vám plod opuncie může připomínat třeba fík, možná hrušku. Barva dužiny se liší. Nejčastěji je žlutá nebo červená. V dužině jsou také tvrdá semínka, která můžete klidně sníst, pokud vám nevadí.

A jaké benefity plod opuncie přináší?

  • plody potlačují chuť k jídlu. Podporují trávení a chrání tlusté střevo. Současná věda považuje plod opuncie za velmi účinný prostředek na hubnutí;

  • jelikož má vysoký podíl vlákniny a je bohatá na rostlinný sliz, který chrání sliznici žaludku, prospívá celému zažívacímu traktu;

  • obsažený draslík a vláknina snižují v těle hladinu cholesterolu a udržují krevní tlak na správných hodnotách. Tím chrání cévy před kornatěním a působí jako prevence proti infarktu, nebo mozkové mrtvici;

  • obsahuje až 17 aminokyselin, množství minerálů (Ca, Mg, Na, K, Fe) a vitaminů (A, B1, B2, B3 a C);

  • příznivě působí na nervový systém;

  • plní funkci antioxidantu;

  • a jak už jsem psala výše, unikátní složení kaktusových plodů a poměr vitamínů, enzymů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek znesnadňuje ukládání tuků v těle. Takže podporuje hubnutí.

Saba de figu morisca - - hustá šťáva pro výrobu sladkého chlebíčku Il pan’e saba

Sardové připravují z plodů opuncie tzv. „saba“. Saba (italsky sapa) se získává z dobře vyzrálých plodů v měsíci září. Je to hustá, světle hnědá tekutina, kterou získáte delším povařením rozmačkané dužiny a šťávy plodu opuncie. Kromě čerstvého, rozmačkaného plodu se přidává také sušená pomerančová kůra a čerstvý divoký fenykl.

Saba je jednou z hlavních ingrediencí sladkého bochánku Il pan’e saba. Tento „chlebíček“, nazvěme jej takto, se připravuje pro významné příležitosti a oslavy, jako je oslava svátku S’Antonio, ale také na Všechny svaté (italsky Tutti i Santi) či Památku zesnulých (italsky Festa dei Morti). Tento svátek – Památka zesnulých – se na Sardinii jmenuje „Is Animeddas“.

A na závěr nějaká zajímavost. ..

Ta již nesouvisí přímo s plodem opuncie, ale s rostlinou kaktusu jako takovou. Nopál byl a stále je cíleně pěstován také kvůli produkci přírodního červeného barviva karmínu. Toto barvivo se vyrábí z vysušených těl hmyzu červce nopálového (Dactylopius coccus) nebo-li košenily. Hmyzu, který na kaktusu žije. Barvivo karmín, se poměrně často využívá v potravinářském průmyslu (uzeniny, jogurty, aj.). Karmín nese označení E120 a patří tak k nechvalně známým „éčkům“. S tímto barvivem se můžete setkat také v dekorativní kosmetice, například v rtěnkách.

V Peru se dnes vyrábí 85% světové produkce košenily. K dalším oblastem, které jsou známy chovem červců, patří Kanárské ostrovy (tam jsem se s nimi poprvé setkala také já při své práci delegáta na ostrově Tenerife), jižní Španělsko, Alžírsko a země Střední a Jižní Ameriky.

Do roku 2006 bylo právě toto barvivo součástí světově proslulého italského aperitivu CAMPARI, tak často využívaného k výrobě populárního osvěžujícího nápoje Spritz. Ano, právě barvivo karmín mělo zásluhu na typické rudé barvě tohoto mírně nahořklého, lehce alkoholického nápoje.Vzhledem k tomu, že je karmín považován za alergen přestal být pro barvení CAMPARI v roce 2006 využíván a nahradily jej jiné ingredience.

Nicméně, vy, až zamíříte třeba na sklonku léta někam ke Středozemnímu moři, můžete vyzkoušet zralé plody opuncie, utržené přímo z kaktusu. Jsou výborné a jak je uvedeno výše mají spoustu benefitů. Jen pozor na jejich drobounké ostny.

Pavlína Šišková

Text a fotografie ©Pavlína Šišková (CK Ciao Italia) - uvedené texty lze citovat pouze s uvedením zdroje a autora.

POKUD SE VÁM ČLÁNEK LÍBÍL, SDÍLEJTE HO DÁL

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

sledujte nejnovější články a zajímavé aktuality