Search
Close this search box.

ČERNÉ FÍKY Z CHIA – ovoce dlouhověkosti

Oblast Chia je jednou z nejpůvabnějších na Sardinii. Průzračné moře ve všech odstínech modři a barvě smaragdů se vlní u šest kilometrů dlouhé překrásné písečné pláže, přerušené tu a tam skalnatými pasážemi. Nad hlavami vám prolétají plameňáci žijící v přírodních lagunách. Ubytovacích kapacit je relativně málo a tak si svůj osobní prostor najdete téměř po celou sezonu. Pláž je přeplněná opravdu jen v nejvyšší sezoně v srpnu kolem letního svátku Ferragosto, kdy vrcholí sezona a velké množství Italů čerpá svou dovolenou.

Sardinie je pověstná dlouhověkostí svých obyvatel, je označována jako jedna z takzvaných „Blue Zone – modrá zona“, kterých je na světě jen pět. A Chia má jednoho z kandidátů, který se na dlouhověkosti obyvatel Sardinie zřejmě podílí. Když v letní sezoně přijíždíte po silnici k plážím, po cestě narazíte na spoustu volně stojících pultů i stánků, kde se prodává místní ovoce a…. černé fíky z oblasti Chia. A právě o těch dnes bude řeč.

Právě utržené ze stromů je můžete okusit 2x za sezonu. Fíky totiž dozrávají ve dvou vlnách. První přichází již v červnu, další se pak váže právě k vrcholu sezony v srpnu – obvykle právě kolem svátku Ferragosto.

Fíky jsou velmi chutné a vyhledávané pro své příjemné organoleptické vlastnosti (příjemnou sladkost a nezaměnitelnou vůni a chuť.) Fíky také prospívají zdraví, a to v mnoha ohledech. Černé fíky dozrávající v oblasti Chia jsou navíc endemickým druhem. Dokonce zde došlo před časem k velice zajímavému archeologickému objevu. Během vykopávek prováděných v akropoli Bithie, fénicko-punského města stojícího na pobřeží dnešní Chia v 8. století před naším letopočtem, byl nalezen keramický, zřejmě votivní fík, což dokazuje, že toto ovoce se zde vyskytovalo již v dávných dobách.

Vědci, kteří se zabývají lidskou dlouhověkostí, se tedy rozhodli prozkoumat všechny benefity, které muže toto chutné, voňavé a sladké ovoce, pocházející z této oblasti, přinášet. Vznikl tak výzkumný projekt založený na vztahu mezi výživou, životním stylem a dlouhověkostí do něhož byl zařazen také jedinečný černý fík z oblasti Chia . Na výsledky je si potřeba prozatím počkat.

My ale samozřejmě víme již dnes, jaký přínos mají fíky všeobecně pro lidský organismus, a tak si o nich něco povíme.

Fíky dodají nejen energii, ale také důležité látky

  • vlákninu – rozpustnou i nerozpustnou
  • draslík – je důležitý pro metabolismus sacharidů, metabolismus kyslíku v mozku a zdravou funkci svalů a nervů. Působí také preventivně proti kardiovaskulárním chorobám
  • rostlinné steroly, které snižují hladinu cholesterolu
  • vitaminy skupiny B
  • polyfenoly
  • ficin – látka, kterou najdete pouze ve fících, jedná se o enzym štěpící bílkoviny
  • ale také prvky jako hořčík, železo, vápník, mangan a fosfor

A kterým nemocem můžete konzumací fíků předcházet?

OSTEOPORÓZE – díky vzájemně vyváženému obsahu vápníku a fosforu jsou doporučovány právě v boji proti osteoporóze, protože dokážou přispět k regeneraci kostní tkáně.

POTÍŽÍM S TRÁVICÍM ÚSTROJÍM – díky vysokému obsahu vlákniny a organických kyselin působí na trávicí ústrojí velmi blahodárně. Mají lehce projímavé účinky, čistí střeva.

KARDIOVASKULÁRNÍM POTÍŽÍM – zmínili jsme obsah draslíku, který dokáže účinně pomoci

SNÍŽENÍ CHOLESTEROLU – díky vysokému obsahu pektinu jsou fíky účinné také v boji proti „špatnému“ cholesterolu

Mají také další výhody. Například vysoký obsah antioxidantů, které bojují proti civilizačním chorobám v podobě nádorových onemocnění.

Fíky také patří k těm druhům ovoce, které má nejzásaditější pH. Účinně vyrovnávají kyselé reakce v těle a působí tak detoxikačně.

V neposlední řadě dokážou pomoci při snižování nebo udržování správné váhy. Jak je to možné, když jsou tak sladké? I když se to na první pohled zdá nemožné, fíky jsou při spalování tuků opravdu účinné. Obsahují balastní látky, které pomáhají tělu udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Mají také nízký glykemický index. Po jejich konzumaci ztrácíme pocit hladu. Přitom jsou zdravým a vydatným zdrojem energie, mají vysoký obsah ovocného cukru – fruktózy. Mohou se tak stát také vítaným zpestřením jídelníčku diabetiků. Fíky jsou také výborným zdrojem energie a působí příznivě na nervový systém.

A jen tak pro zajímavost

Věděli jste, že listy stromu Fíkovník smokvoň obsahují látky zintenzivňující pigmentaci při opalování a extrakty z nich bývají používány také jako součást opalovacích krémů?

Fíkovník byl v dávných dobách také posvátným stromem. Staří Řekové zasvětili fíkovník bohu vína Bakchovi. Sparťané jedli mnoho fíků v době veřejných svátků. Atleti účastnící se starověkých olympijských her fíky konzumovali pro udržení dobré kondice. Fíkovník je často zmiňován v bibli. Vlčice, která odkojila Romula a Rema, prý odpočívala často právě pod fíkovníkem. Starověké Athény měly fík ve svém znaku na znamení, že se obyvatelé Řecka předtím, než se naučili pěstovat obilí, živili hlavně fíky.

Pokud tedy někdy zamíříte do Středomoří (protože právě zde se s tímto ovocem setkáte téměř na každém kroku), nebo zamíříte přímo na Sardinii do oblasti Chia určitě černé fíky ochutnejte, jsou vynikající a místní je prodávají právě utržené ze stromu. Určitě nebudete jejich vynikající chutí zklamáni.

Pavlína Šišková

Text a fotografie ©Pavlína Šišková (CK Ciao Italia) - uvedené texty lze citovat pouze s uvedením zdroje a autora.

POKUD SE VÁM ČLÁNEK LÍBÍL, SDÍLEJTE HO DÁL

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

sledujte nejnovější články a zajímavé aktuality

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek.
Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.