Search
Close this search box.

TORBATO – SARDINIE – typické odrůdy vína (2. díl)

Odrůda TORBATO patří zcela nepochybně k těm méně známým a svým způsobem jedinečným bílým vínům Sardinie. Tato odrůda vinné révy se v rámci Itálie pěstuje pouze na tomto ostrově, navíc výhradně v jedné jediné oblasti, a to na pouhých cca 100 hektarech vinic. Ač rozlohou pěstování nepatří k typickým zástupcům ostrova, svou jedinečností je zcela jistě velice zajímavá a stojí za to si o ní říci více. A protože mám ráda právě to, co není příliš okoukané, rozhodla jsem se věnovat druhý díl, týkající se typických odrůd vína ostrova Sardinie právě vinné révě odrůdy TORBATO.

Na Sardinii se v žádném případě nejedná o neznámý pojem. Variantu šumivého vína Torbato Brut si můžete dát téměř na každém baru či v restauraci po celé Sardinii. Je to tak trošku jako když si u nás jdete dát prosecco. Lahvinku TORBATA koupíte v každém obchodě či vinotéce. Pro místní to prostě není žádná „popelka“ mezi sardskými víny, ale nezaměnitelná a jedinečná dáma, která zaujme svou svěžestí i příjemnou společností.

V případě odrůdy TORBATO pěstované na Sardinii se naprosto jedinečně snoubí potřeby vinné révy s tím, co dokáže nabídnout půda kolem města Alghera. Tato dokonalá symbióza tak dává rok co rok vzniknout jedinečnému bílému vínu, které zrcadlí charakter ostrovanů, anebo ještě mnohem lépe, charakter obyvatel malé Barcelony, jak je město Alghero často nazýváno.

Torbato - odrůda / původ

Odrůda je považována za sardskou autochtonní odrůdu (původní, přirozeně se vyskytující). Na Sardinii byla dovezena v období katalánské nadvlády. Byl to král Pietro IV d´Aragona (Petr IV. Aragonský), který představil tuto odrůdu na Sardinii v průběhu své nadvlády nad ostrovem. Historie této vinné révy na ostrově Sardinie tak začíná již ve 14. století. Dnes tuto vinnou révu najdete v katalozích pod jmény „Vitis iberica“ případně „Turbat iberica“ nebo „Turbat catalana“.

Nicméně jde o prastarou odrůdu, jejíž původ nebyl dlouho znám. Až nedávné genetické analýzy ukázaly, že má odrůda Torbato vztah k portugalské odrůdě Arinto a právě odtud se rozšířila do jiných míst v Evropě. Do Portugalska však byla přivezena již Féničany, tedy někdy kolem 8. století před naším letopočtem.

TORBATO - klasifikace Alghero DOC

Název Alghero DOC pokrývá nevelkou oblast, která začíná na pobřeží poblíž stejnojmenného města na západním pobřeží Sardinie a rozprostírá se asi 30 km do vnitrozemí. Alghero je v rámci Sardinie jedinečným místem. Vyniká nejen svými víny, ale také svou jazykovou zvláštností. Ve skutečnosti se zde kromě italštiny hovoří také katalánsky. Katalánština sem dorazila ze Španělska ve 14. století. V průběhu staletí se dialekt vyvinul odlišně od standardního katalánského a je známý jako Algurese. Apelace Alghero DOC byla zavedena v roce 1995 a území, které pokrývá, je výrazně menší než většina ostatních sardinských DOC. Do tohoto DOC spadají i jiné odrůdy vína, nejen odrůda TORBATO.

V rámci DOC Alghero Torbato se vyrábí jak tichá, tak šumivá verze vín odrůdy TOBATO.

TORBATO - oblast pěstování

Jak už je uvedeno výše, odrůda TORBATO je vysazena v severozápadní oblasti Sardinie zhruba na 100 hektarech v okolí města Alghero. Většímu rozšíření této odrůdy brání její náročnost na péči ve vinici. TORBATO dozrává velmi pozdě a celkem nespolehlivě, úroda je velmi proměnlivá. Další nevýhodou je fakt, že je réva náchylná k virovým onemocněním a špatně odolává i škůdcům. Nejlépe se odrůdě TORBATO daří v teplém a suchém podnebí, na vápencových a písečných půdách a tyto podmínky lehce zvlněná oblast kolem Alghera dokonale splňuje.

TORBATO - organoleptické vlastnosti

Barva tohoto vína je slámově žlutá s nazlátlými či nazelenalými odlesky. V chuti jde o svěží víno s příjemnou kyselinkou a ovocným charakterem dokresleným minerálním podtónem a lehce nahořklou dochutí. Vína odrůdy TORBATO jsou lehká, svěží, s tóny bílého ovoce, žlutých hrušek, tymiánu, ale i pistáciových oříšků.

TORBATO - gastro párování

Toto víno se výborně hodí jako aperitiv. Výborné je také k mořské kuchyni ( korýši, mušle, plody moře, mořské ryby).

Na zdraví - salute

Pavlína Šišková

Text a fotografie ©Pavlína Šišková (CK Ciao Italia) - uvedené texty lze citovat pouze s uvedením zdroje a autora.

POKUD SE VÁM ČLÁNEK LÍBÍL, SDÍLEJTE HO DÁL

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

sledujte nejnovější články a zajímavé aktuality

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek.
Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.