Můj život se sice točí především kolem Sardinie, ale pistácie ty tady nenajdete. Přitom patří společně s mandlemi k mým nejoblíbenějším ořechům (hm…. špatný terminus technicus, ale to vysvětlím později). Minulý rok jsem si konečně udělala výlet do „rodiště“ těch nejlepších a nejslavnějších pistácii pěstovaných v Itálii – do města Bronte, ležícího na úpatí Etny, nejvyšší činné sopky a jednoho z nejmohutnějších vulkánů v Evropě.
Je samozřejmé, že většina z nás má pistácie spojené se zelenou barvou, s pistáciovou zmrzlinou a s italskou uzeninou mortadella.
Pistácie jsou tvořeny téměř z poloviny tuky, obsahují minimum sacharidů, ale velké množství bílkovin. Ve 100 gramech pistácií je celých 20 gramů bílkovin! Pistácie jsou plné vitamínů a dalších prospěšných látek. Jsou bohaté především na železo, měď a draslík.
Dále obsahují i významné množství selenu a hořčíku. Pomáhají redukovat „špatný“ cholesterol a snižovat krevní tlak. Celkově přispívají ke zdraví srdce a ke snížení rizika srdečních chorob. Samozřejmě, že důvodů, proč přidat pistácie do jídelníčku, je mnoho a já věřím, že se k nim v nějakém dalším článku opět vrátím.
A dlužím ještě vysvětlení z úvodu mého článku. Proč nenazývat pistácie ořechy? Důvod je následující. Pistácie běžně řadíme mezi ořechy, ale přitom to ořechy nejsou. Pistácie jsou ve skutečnosti zralá semena. Tato semínka se ukrývají v malých plodech. Po odkvětu vypadají jako malé zelené kapičky, které postupně zrají až do červené barvy. Rostou na stromě v trsech a z jednoho stromu pistácie sklidí pěstitelé i 20 kilogramů plodů.
Jak už jsem řekla, k pistáciím se zcela jistě v budoucnu znovu vrátíme. Mají spoustu benefitů a mají opravdu různorodé využití v kuchyni. Byla by velká škoda skončit povídání o zeleném sicilském zlatě tímto krátkým článkem.
Text a fotografie ©Pavlína Šišková (CK Ciao Italia) Consorzio Arcobaleno, Pixabay, Simona Schiano - uvedené texty lze citovat pouze s uvedením zdroje a autora.
Údaje o produktech uvedené na těchto stránkách byly zpracovány na základě informací dostupných v době jejich zpracování. CK Ciao Italia si vyhrazuje právo na změnu těchto údajů a opravu případných tiskových chyb respektive chyb při zadávání dat.