
Milujete červené pesto (PESTO ROSSO) od některého z italských výrobců? A víte, že na nich nemusíte být vůbec závislí? Pokud doma máte pár ingrediencí uvedených níže, zcela jednoduše si PESTO ROSSO připravíte doma. A to podle vlastní chuti. Velmi jednoduchý a rychlý recept najdete v tomto článku. Ještě před tím si řekneme, jak to bylo se vznikem tohoto velmi známého, oblíbeného a výborného italského pesta.
PESTO ROSSO je pravděpodobně druhým nejznámějším pestem po pestu bazalkovém (PESTO GENOVESE, které má původ v městě Janov, italsky Genova. Odtud i jeho název.) Sicilské rajčatové pesto je pro změnu typické pro kuchyni města Trapani na Sicílii. Starobylý recept se zrodil v přístavech města Trapani, kde kdysi přistávaly janovské lodi přivážející zboží z Orientu. Obyvatelé Trapani se seznámili s pestem Janovanů připravovaného z bazalky a upravili recepturu pesta ligurských námořníků tak, že suroviny Janovanů nahradili surovinami typickými pro své území. Konkrétně sušenými rajčaty, mandlemi, sýrem pecorino, červeným česnekem a bazalkou. A tak už jsme jen krok od avizovaného receptu.
Červené pesto ze sušených rajčat a mandlí je minimálně stejně dobré jako pesto alla genovese. Použít se dá nejen klasicky na těstoviny, ale také jako pomazánka (na sendvič, topinku, opečené tousty, i jen tak na chleba). Chuť pesta je výrazná, takže většinou postačí malé množství. Ovšem budete-li si je připravovat sami doma, můžete si recept přizpůsobit tak, jak bude vyhovovat právě Vám nebo dané příležitosti.
Já sama je připravuji způsobem „by voko“, nicméně v níže uvedeném receptu vypisuji nejen suroviny, ale i jejich množství. Doba přípravy – cca 20 minut.
Klasické využití pesta je na těstoviny. Ale nabízí se i mnohé jiné varianty.
Použijte pesto do sendviče nebo bagety – v kombinaci s mozzarellou, rukolou a čerstvými rajčaty připravíte skvělé italské panino / sendvič. Zrovna tak je můžete využít na brusketu (bruschetta)
Skvěle se hodí i ke grilované rybě či k masu.
Vynikající je málo známá kombinace s vařenými vejci.
Pokud chcete pesto použít jako jemnější pomazánku třeba na snídani na opečený chléb, můžete přidat k v receptu uvedeným ingrediencím trošku tvarohu (ricotta) a získáte tak krémovější konzistenci pesta a jemnější chuť.
Smíchejte pesto s řeckým jogurtem a získáte skvělý dip, který můžete použít k zelenině nebo chipsům.
Někdo naopak, občas přidává trošku pepře, jiný nepoužívá česnek. Další preferuje pikantní chuť, a tak přidá peperoncino (chilli paprička). To, jak si základní verzi červeného pesta přizpůsobíte, je tedy jen a jen ve vaší režii. Můžete je připravit přesně tak, jak chutná nejvíce právě vám.
Dobrou chuť.
Text a fotografie ©Pavlína Šišková (CK Ciao Italia) Consorzio Arcobaleno, Pixabay, Simona Schiano - uvedené texty lze citovat pouze s uvedením zdroje a autora.
Údaje o produktech uvedené na těchto stránkách byly zpracovány na základě informací dostupných v době jejich zpracování. CK Ciao Italia si vyhrazuje právo na změnu těchto údajů a opravu případných tiskových chyb respektive chyb při zadávání dat.