
CARIGNANO DEL SULCIS je první z typických odrůd vína ostrova Sardinie, které se budu věnovat. Nemohla jsem jinak. Carignano je odrůda, kterou preferuji, možná je to tím, že první rok, kdy jsem na Sardinii pobývala, jsem bydlela v městečku Sant’Anna Arresi. Toto nevelké městečko se nachází právě v oblasti Sulcis, pro kterou je ordůda Carignano typická. K dvěma nejtypičtějším sardským odrůdám, červenému Cannonau a bílému Vermentinu se určitě vrátím co nejdříve. Ale teď vám velice ráda představím CARIGNANO DEL SULCIS.
A jaké podle mého názoru toto víno je? CARIGNANO DEL SULCIS odkazuje k zemi, ze které vyrůstá. Jedná se o jedinečné červené víno plné slunce a sardské země. Víno, které je, řekněme, rustikální. Ve sklenici tak máte pořádný mix divokého a sálavého Středomoří, právě takového, jakým Sulcis na jihozápadě Sardinie je. Místní této odrůdě také říkají „červené zlato – l´oro rosso“, tato odrůda patří totiž mezi ty nejvíce ceněné.
Odrůda CARIGNANO DEL SULCIS je považována za sardskou autochtonní odrůdu (původní, přirozeně se vyskytující). Některé zdroje říkají, že snad byla na Sardini dovezena Španěly, případně dorazila na ostrov z nedaleké Korsiky. Ale možná také ne. Jiné zdroje hovoří o tom, že tato réva zakořenila v oblasti Sulcis mnohem, mnohem dříve. Za její „dovozce“ jsou považováni dávní Féničané nebo Kartaginci. Právě tyto dva národy daly název celé oblasti Sulcis. Dnešní ostrov a město Sant´Antioco byly obývány právě jimi a město se kdysi jmenovalo Sulci – odtud tedy i dnešní název celé oblasti.
Tuto odrůdu ovšem najdete i v jiných částech Evropy. Ve Španělsku je odrůda známa pod jmény Cariñena nebo Mazuelo. Carignano je pěstováno také v jižní Francii, kde je známé jako Carignan. Na světě je vysazeno kolem cca 80 000 hektarů odrůdy Carignano, z čehož na Sardinii najdete přibližně 1 700 ha. Všechny vinice se nacházejí na jihozápadě ostrova.
Co se týče klasifikace CARIGNANO DEL SULCIS DOC, pro výrobu vína musí být použito alespoň 85% odrůdy CARIGNANO DEL SULCIS. Zbývajících 15% může být tvořeno původními červenými odrůdami hroznů, případně odrůdou Sangiovese. Zpracovávané hrozny musí pocházet ze Sardinie.
Klasifikaci DOC (Denominazione di Origine Controllata „Carignano del Sulcis“), získalo toto víno v roce 1977. Zahrnuje vína červená, červená Riserva, červená Superiore, růžová, mladá a passito (dezertní víno).
Minimální alkohol je u tohoto vína stanoven na 12,5%. Riserva musí zrát minimálně 2 roky. U Superiore je minimální alkohol stanoven na 13% a musí opět zrát minimálně 2 roky (z toho v obou případech minimálně 6 měsíců v lahvi).
CARIGNANO DEL SULCIS je jednou z nejdůležitějších a nejprestižnějších odrůd sardské enologie.
Sulcis je oblast ležící na jihozápadě ostrova Sardinie. Vinná réva se pěstuje na písčitých půdách vyhřívaných jižním sluncem. Tato oblast se dá rozdělit na dvě subzóny, a to především co se týče klimatických podmínek. Část oblasti Sulcis leží přímo na ostrově Sardinie, druhá část na poloostrově Sant’Antioco a ostrově San Pietro.
Odrůda CARIGNANO DEL SULCIS velmi dobře snáší drsné a horké počasí této části ostrova. Nevadí jí ani slané větry vanoucí od moře, ani horké klima s velmi nízkým úhrnem srážek. V letních měsících je tato oblast často ovívána severozápadním větrem jménem Maestrale (mistral). Tento, v létě osvěžující, vítr tak horké klima přece jen částečně zmírňuje. S ohledem na zdejší klima se Carignano nejčastěji pěstuje blízko u země v podobě keříku (“alberello latino”).
Díky již zmíněným písčitým půdám na jihozápadě Sardinie tuto odrůdu vinné révy nikdy nepostihla katastrofa v podobě škůdce mšičky révokazu. Místní vinaři tak v některých případech disponují velmi starými viničními tratěmi Carignana. Některé vinice dosahují věku 50 až 100 let.
Oblast pěstování odrůdy CARIGNANO DEL SULCIS se nachází v historické oblasti Sulcis spadající pod provincii Cagliari. Patří do ní následující obce a města: Cagliari: Calasetta, Carbonia, Carloforte, Giba, Masainas, Narcao, Nuxis, Perdaxius, Piscinas, Portoscuso, San Giovanni Suergiu, Santadi, Sant’Anna Arresi, Sant’Antioco, Teulada, Tratalias, Villaperuccio.
Dobré Carignano má komplexní aroma a hutnou konsistenci. Barva vína je rubínová s granátovými odlesky. Vůně připomíná červené i černé ovoce, sušené třesně, švestky, mnohdy nechybí lékořice, kořenité tóny hřebíčku nebo vanilky. Víno je obvykle středně plné až plnější. Přítomny jsou třísloviny. Lahev kvalitního Carignana je vhodná k archivaci. Pokud víno necháte pár let poležet na láhvi, určitě získáte. Maximální čas pro archivaci bývá obvykle 10 let.
Toto víno se výborně hodí k prvním chodům s masovými omáčkami (ragú), ke kořeněným masům (ideální je k jehněčímu masu), ale třeba také k vyzrálým sýrům. Ty nejlepší lahve jsou dokonalými víny k meditaci.
Text a fotografie ©Pavlína Šišková (CK Ciao Italia) - uvedené texty lze citovat pouze s uvedením zdroje a autora.
Údaje o produktech uvedené na těchto stránkách byly zpracovány na základě informací dostupných v době jejich zpracování. CK Ciao Italia si vyhrazuje právo na změnu těchto údajů a opravu případných tiskových chyb respektive chyb při zadávání dat.