Search
Close this search box.

Sušená nasolená rajčata (ze Sardinie)

Sušená rajčata jsou skvělou delikatesou, která v sobě ukrývá mnoho zdraví prospěšných látek. Navíc, sušením rajčata ztrácí pouze vodu, ale veškeré výživné látky zůstávají zachovány, např. vláknina, antioxidanty (lykopen nebo betakaroten), vitamíny. Další výhodou je, že rajčata jsou na jednu stranu nutričně velmi přínosná a na druhou stranu obsahují málo kalorií, takže napomáhají také při redukci či udržení hmotnosti.

Prodávají se jen sušená. Sušená a nasolená s listy vavřínu (konzervace rajčat typická pro Sardinii). Usušená a naložená v oleji. Všechny tři varianty jsou výborné, ale vyžadují jiný způsob zacházení a přípravy pokrmů. Článek se zaměří především na druhou variantu – sušená nasolená rajčata. U takto připravených rajčat stačí zachovat jen několik pravidel a rajčata vydrží díky použité soli opravdu dlouho. Počátek je u výběru produktu. Důležité je, aby rajčata byla správně vysušená a nasolená a nestala se útočištěm pro plísně a kvasinky. Aby si udržela červenou barvu a uchovala co nejvíc nutričního bohatství. Rajčata skladujte například v uzavřené zavařovací sklenici či v dobře uzavřeném papírovém lehce voskovaném pytlíku. Vhodné je také skladování v uzavřené kameninové nádobě. Vždy v suchu a v temnu, ideálně do teploty 25°C Sušená rajčata chraňte před slunečním zářením.

Tento způsob konzervování rajčat (tedy rajčata nasolená – sotto sale – a proložená lístky vavřínu) je pro ostrov Sardinie typický. Abyste takto uchovaná rajčata mohli použít v kuchyni, stačí je před použitím namočit na alespoň 3 až 4 hodiny do studené vody, tím je hydratovat a zbavit přebytečné soli.

BENEFITY, KTERÉ SUŠENÁ RAJČATA PŘINÁŠEJÍ

Jedním z významných antioxidantů, který se v rajčatech vyskytuje, je již zmiňovaný lykopen. Lykopen pomáhá chránit organismus před vlivem volných radikálů a tím přispívá mimo jiné ke snížení rizika výskytu kardiovaskulárních onemocnění. Působí však také jako prevence před vznikem rakoviny a pomáhá chránit pokožku před negativním vlivem UV záření. Je velmi dobře známo, že tepelnou úpravou mnoho druhů ovoce i zeleniny své zdravotní benefity ztrácí. Ovšem s lykopenem v sušených rajčatech je to jinak. Sušená rajčata⁠ mohou obsahovat dokonce až 10× více lykopenu než ta čerstvá. A to je jeden z důvodů, proč by sušená rajčata neměla chybět také ve vašem jídelníčku.

Kromě výše uvedeného antioxidantu se v sušených rajčatech nacházejí i vitaminy, a to konkrétně vitamin A, vitaminy skupiny B (thiamin, niacin, riboflavin – tyto vitaminy skupiny B jsou nezbytné pro přeměnu potravy na energii a pro správné fungování nervového systému). Dále vitamin C, E nebo K.

Z minerálů to je především draslík, železo, vápník a hořčík.

Za zmínku stojí i karotenoidy a další látky, které blahodárně působí na celý lidský organismus.

VYUŽITÍ SUŠENÝCH RAJČAT

Možnosti využití sušených rajčat jsou opravdu široké. Můžete je mlsat samotná. Jsou ovšem velmi slaná – obsahují až 10% soli. Proto je vhodné je před konzumací či před dalším použitím soli alespoň částečně zbavit. Sušená nasolená rajčata je možné namočit přes noc nebo alespoň na pár hodin. Lehce nasáknou vodu, změknou, stanou se méně slanými a poté se dají použít podle potřeby.

Sušená rajčata chutnají skvěle v salátech. Já je třeba přidávám do vody společně s ostatními ingrediencemi, když připravuji zeleninový vývar jako základ pro přípravu dalších pokrmů. Doma si můžete z rajčat připravit vynikající pesto, které pak můžete využít klasicky na těstoviny, či jako pomazánku (na sendvič, topinku, opečené tousty, i jen tak na chleba).

Pavlína Šišková

Text a fotografie ©Pavlína Šišková (CK Ciao Italia) Consorzio Arcobaleno, Pixabay, Simona Schiano - uvedené texty lze citovat pouze s uvedením zdroje a autora.

POKUD SE VÁM ČLÁNEK LÍBÍL, SDÍLEJTE HO DÁL

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

sledujte nejnovější články a zajímavé aktuality

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek.
Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.