BOMBARDINO

příběh oblíbeného zimního nápoje včetně receptu

to pravé Bombardino

Vrátili jste se z italských Alp a v zavazadle dovezli jednu či více lahví Bombardina? Těšíte se, jak si tuto pochoutku připravíte doma? Opakovaně to zkoušíte, ale není to ono? Mám to taky tak… to pravé Bombardino si prostě vychutnáte jen na zasněžených svazích pod alpskými velikány, kde se nápoj zrodil. A jaká je historie tohoto návštěvníky Alp notoricky známého a oblíbeného nápoje?

Dá se bez nadsázky říct, že každý, kdo někdy vyrazil lyžovat do Itálie, se s touto místní velmi oblíbenou specialitou setkal. Bombardino a italské hory k sobě zkrátka neodmyslitelně patří. Jedná se o chuťově příjemný, teplý nápoj na bázi vaječného likéru.Dnes se tento nápoj podává v různých obměnách a variantách na sjezdovkách celého světa. Setkat se s ním samozřejmě můžeme i v České Republice, ale podle mého názoru chutná Bombardino nejlépe právě tam kde vzniklo, na svazích italských Alp.

Horký nápoj, jehož posláním je zahřát

Horký nápoj, jehož posláním je zahřát na sjezdovkách nejen řádně vymrzlé lyžaře, ale i všechny ostatní milovníky zimních radovánek, se zrodil v Livignu v 70., letech minulého století. A jak k tomu vlastně došlo?

Stalo se tak v jednom baru na svazích nad městem Livigno, v oblasti Mottolino. Mladý barman, který přijel pracovat do Livigna z ligurského Janova snášel velice špatně zimní mrazivé počasí a tak hledal způsob jak zimu na horách „přežít“. Po několika pokusech tak vymyslel horký, alkoholický, povzbuzující a kalorický nápoj na bázi mléka, whisky a „zabaione“ (zabaione je tvořeno vaječnými žloutky, cukrem a likérovým vínem či likérem – nejčastěji se používá suché dezertní víno Marsala). Traduje se, že u prvního konzumenta vzbudil horký nápoj velmi pozitivní ohlas. Zvolal prý „Accidenti! È una bombarda!“(ve volném překladu řekněme: „Sakra. To je pecka.) “. A tak jeho výkřik obdivu dal nápoji i jeho tradiční jméno – Bombardino.

Lyžařské pobyty - last moment

Naše zimní nabídka

Jak se tedy dnes připravuje Bombardino?

Dnešní Bombardino má mnohdy k původnímu receptu dost daleko. Dnes se barmani drží dvou stěžejních bodů – obsahu alkoholu (ten může dosáhnout až k hranici 30%) a vaječného likéru (likér na bázi vaječných žloutků, cukru a dezertního vína Marsala). Mléko nahradila šlehačka která tvoří čepičku na horkém nápoji a zabraňuje tak odpařování alkoholu z horkého nápoje. Původní whisky nahradila brandy.

Tady je recept:

Surovinami pro výrobu nápoje jsou tyto ingredience v poměru – 2/3 vaječného likéru, 1/3 brandy, – šlehačka a kakao dle potřeby…

V hrnci zahřejete vaječný likér aniž byste jej přivedli k varu (ideálně maximálně na 70 stupňů). Poté hrnec odstavíte mimo plamen a zvolna přidáte brandy. Dobře promíchaný horký nápoj plníte do sklenic, ozdobíte našlehanou smetanou a nakonec posypete lehce kakaem.

Tento nápoj má více variant. Když se brandy nahradí rumem, říká se takovému Bombardinu Pirata. Varianta Scozzese se míchá pro změnu ze skotské whisky. A další možnou variantou (pomineme-li Bombardino v jeho nejznámějším složení) je nápoj Calimero, do kterého se přidává k brandy navíc ještě espresso.

Na zdraví

A jak by mělo Bombardino chutnat? Nápoj by měl mít příjemnou krémovou konzistenci a neměl by být příliš řídký. Chuť má být nasládlá. Poté co se napijeme musíme ucítit mírný závan alkoholu.

Tak si užívejte zimu na zasněžených svazích a nezapomeňte si občas skočit do některé z příjemných horských chat na některou z variant Bombardina. Vychutnejte si tento lahodný nápoj a kochejte se výhledem na sluncem zalité italské hory. Určitě díky němu naberete síly pro další pohyb po sjezdovkách. 🙂 🙂 🙂

Pavlína Šišková

Text a fotografie ©Pavlína Šišková (CK Ciao Italia) - uvedené texty lze citovat pouze s uvedením zdroje a autora.

POKUD SE VÁM ČLÁNEK LÍBÍL, SDÍLEJTE HO DÁL

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

sledujte nejnovější články a zajímavé aktuality