Search
Close this search box.

Malloreddus alla Campidanese – kuchyně a speciality Sardinie

Typické recepty sardské kuchyně.

Sardinie je svou kuchyní, a s tím spojenou pohostinností, vyhlášená. Vy, kdo jste Sardinii již navštívili to moc dobře víte a občas mě někdo z vás o nějaký recept požádá a tak přidávám do Blogu první z receptů, které se při troše improvizace dají připravit i u nás v Čechách (na Moravě a ve Slezsku)❤

Malloreddus jsou tradiční typ sardské těstoviny. Pokud zavítáte do Itálie, prodává je například také značka BARILLA s pojmenováním gnocchetti sardi, což je další z možných jmen těchto sardských těstovin. Malloreddus vyráběné na Sardinii máte většinou šanci koupit především na Sardinii. V rámci Itálie pak většinou jen v obchodech specializujících se na sardské potraviny.

Říká se, že pro nedělní oběd se do těsta na přípravu těstovin malloreddus přidává sardský šafrán. Těstoviny tak získají typickou chuť a žlutou barvu.

Malloreddus alla campidanese patří mezi nejtypičtější, a dovolím si tvrdit také nejznámější, sardské první chody a jeho původ je v historické oblasti Campidano. Tato oblast se rozkládá na sever od hlavního města Cagliari a táhne se až po město Oristano. Campidánská rovina je vyhlášenou sardskou obilnicí. Z tvrdozrnné pšenice, rodící se právě v této oblasti, se pak vyrábějí právě tyto typické těstoviny.

A ZDE JE SAMOTNÝ RECEPT (ingredience pro 4 osoby).

Ingredience:

  • 400 g těstovin malloreddus (gnocchetti sardi)
  • 1 ks větší cibule
  • olivový olej
  • 450 – 500 g čerstvé typické sardské klobásy (salsiccia fresca) – nahradit se dá okořeněným mletým vepřovým masem
  • 400 g rajčatové passaty
  • špetka soli
  • strouhaný sýr pecorino sardo na posypání

Postup:

  • Těstoviny malloreddus povaříme cca 13 až 14 minut ve vařící osolené vodě.
  • Současně na pánvi s vyšším okrajem osmažíme na olivovém oleji najemno nakrájenou cibuli.
  • Salsicciu (čerstvou klobásu) zbavíme střívka (sloupneme je) a obsah klobásy natrháme na drobné kousky. Ty pak přidáme na pánev k cibuli a osmahneme.
  • Když je cibule s kousky klobásky dostatečně osmažena, přidáme rajčatovou passatu. Prohřejeme, případně lehce dosolíme či opepříme (záleží na vaší chuti).
  • Pak už jen stačí přidat do takto připravené směsi scezené malloreddus a zamíchat.
  • Na talíři pak připravené těstoviny posypeme strouhaným pecorinem.

A můžeme podávat.

TAK DOBROU CHUŤ. DOUFÁM, ŽE VÁM BUDOU CHUTNAT.

Pavlína Šišková

Text a fotografie ©Pavlína Šišková (CK Ciao Italia) - uvedené texty lze citovat pouze s uvedením zdroje a autora.

POKUD SE VÁM ČLÁNEK LÍBÍL, SDÍLEJTE HO DÁL

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

sledujte nejnovější články a zajímavé aktuality

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek.
Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.