7 chyb, kterých se můžete při degustaci vyvarovat i když jste nováček

Při degustaci vína může docházet k chybám, které ovlivní naši schopnost úsudku. Profesionální degustátoři jsou oproti nadšencům zcela jistě v tomto směru ve výhodě..

Podívejme se tedy na pár „vychytávek“ profesionálů, abychom si při degustaci neudělali ostudu. Abychom se při pozvání na degustaci chovali profesionálně. Nebo jednoduše, abychom se naučili degustovat víno tak jak jej ochutnávají skuteční znalci.

1. VYHNĚTE SE PROSTORŮM SE SILNÝMI RUŠIVÝMI VŮNĚMI

Je velice dobré vědět, že v lokálech či místnostech se zavěšenými uzeninami či tam kde jsou aromatické sýry může být ovlivněna vaše posuzovací schopnosti, váš úsudek. Ani příjemná společná večeře s vynikajícím jídlem v kruhu přátel není určitě akcí vhodnou pro profesionální degustaci vína. Ač se to zdá divné, nejvhodnějším časem pro degustaci je ráno (9 – 10 hodina).

Prostředí kde probíhá degustace musí být vždy dobře větráno, musí být prostorné a světlé (při večerní degustaci dostatečně osvětlené). Nesmí se v něm vyskytovat „zdroje jiných vůní“ (například pach kuchyně, apod.). Jiné vůně mohou ovlivnit vaše smysly a vjemy.

2. VYHNĚTE SE VŠEM PARFÉMŮM A SILNÝM VŮNÍM

Nepoužívejte parfémy. Neoblékejte oděvy, které jsou jakýmkoli způsobem „navoněné“ či vyprané v aromatických pracích prostředcích nebo máchané v aviváži. Neleštěte si před příchodem na degustaci obuv. Pach krému na boty bude obtěžovat i všechny ostatní účastníky degustace. Důvodem je fakt, že všechny tyto vůně a pachy mohou narušit vnímání vůní degustovaného vína.

3. JSTE NACHLAZENÍ NEBO JSTE PŘED DEGUSTACÍ KOUŘILI CIGARETY?

Nikdy nedegustujte víno jestliže jste nachlazení, unavení, plní euforie, ale také… pokud jste momentálně velmi smutní. Zdá se to hloupé, ale mnohé průzkumy ukázaly, jak může takovýto stav ovlivnit senzorické hodnocení vína.

Jste-li kuřák, je potřeba vyhnout se cigaretám několik hodin před degustací. I tak bude vaše rozpoznávací schopnost u degustovaného vína méně „spolehlivá“, než degustace prováděná nekuřákem.

4. NEPŘEJÍDEJTE SE

Hodnotící schopnosti se snižují také po bohatém jídle. Je vždy lepší jít degustovat s „prázdným žaludkem“. Vaše chuťové pohárky budou při degustaci mnohem vnímavější.

5. NEJEZTE JÍDLA S VÝRAZNÝMI ČI PŘETVRÁVAJÍCÍMI CHUTĚMI

Také konzumace jídel výrazných chutí může velmi ovlivnit degustaci vína. Je lepší zůstat u jídel lehkých a ne příliš chuťově výrazných. Vyhněte se například česneku, celeru, cibuli, pálivým papričkám, fenyklu, pomerančům, ale také šálku kávy. Stejně tak chuť vína ovlivní mentolové bonbóny či žvýkačka, ale rovněž vyčištění zubů pár hodin před degustací. Výrazné chuti mohou zcela ochromit vaše chuťové pohárky. Je lepší dát si třeba jen obyčejnou bagetu. A mezi jednotlivými vzorky vína se také doporučuje pít vodu.

6. DEGUSTOVAT NEZNAMENÁ PÍT

Může vás překvapit, že před sebou nemáte jen sklenice na víno, ale také plivátko a papír s tužkou. Veškeré dojmy z degustace si totiž můžete zapisovat.

Dalším nezbytným doplňkem degustátora je plivátko, tedy nádoba, kam je možné vylít či vyplivnout nepotřebný vinný vzorek. Nemusíte se bát odsuzujících reakcí ze strany sommeliera či personálu. Naopak, pokud se chystáte degustovat více vzorků vína, půjde vám to takto určitě lépe.

7. NEHODNOŤTE DEGUSTOVANÁ VÍNA JSTE-LI NOVÁČKEM NAHLAS

Pokud se účastníte oficiální degustace, nerušte hlasitým hodnocením, nebudete tak rušit ostatní a vyvarujete se také hrubých chyb, které byste mohli při hodnocení udělat. Je lepší mlčet a nenechat se ostatními označit díky svému hodnocení oním nelichotivým označením „nováček“. Při degustaci je vždy přítomen odborník, který degustované víno výstižně popíše a použije správnou terminologii. V případě, že ještě tuto schopnost neovládáte, je nejlepší vyčkat a poslechnout si hodnocení odborníka.

A co si k degustacím povíme příště?
Co takhle 10 slov, který by měl milovník vína zcela jistě znát?

Pavlína Šišková

Text a fotografie ©Pavlína Šišková (CK Ciao Italia) - uvedené texty lze citovat pouze s uvedením zdroje a autora.

POKUD SE VÁM ČLÁNEK LÍBÍL, SDÍLEJTE HO DÁL

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

sledujte nejnovější články a zajímavé aktuality

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek.
Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.